Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
4 porcje
4 x mała porcja (150 g) | |
duża sztuka (150 g) | |
sztuka (180 g) | |
100 g | |
3 x 5 g | |
duża sztuka (100 g) | |
400 g | |
4 x porcja (100 g) | |
100 g | |
3 x łyżka (10 ml) | |
4 x porcja (40 g) | |
duża porcja (3 g) | |
szczypta (2 g) | |
5 x 1 g | |
10 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Ziemniaki, cebulę i papryki pokrój w dość drobną kostkę.
2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3
Na blachę wyłóż wszystkie składniki, czyli pokrojoną paprykę, cebulę, ziemniaki, mięso mielone, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość polej połową szklanki wody oraz skrop oliwą.
4
Wszystkie składniki wymieszaj dłońmi i równomiernie rozprowadź na blasze.
5
Drugi arkusz papieru do pieczenia zgnieć oraz namocz pod bieżącą wodą. Zwilżonym papierem do pieczenia nakryj zapiekankę.
6
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez 45 minut.
7
Po 45 minutach zdejmij papier do pieczenia, którym była przykryta zapiekanka i posyp zapiekankę tartym serem mozzarella.
8
Piecz jeszcze 15 minut.
Obiad, który przygotujesz w 20 minut (plus czas pieczenia).
Kategoria
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 2 720 kcal |
Białka | 110 g |
Węglowodany | 189 g |
Cukry | 57 g |
Tłuszcze | 162 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 34 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 22 g |
Wielonienasycone | 3 g |
Cholesterol | - |
Błonnik | 24 g |
Sól | 13 g |
Woda | 188 g |
Wapń | 358 mg |
PHE | 4 957 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit