Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Sushi z wędzonego łososia

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

9 porcji

Opis przygotowania przepisu

1
Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie mieszając go dłonią, czynność tą powtarzamy 2,3 razy. Następnie zalewamy ponownie zimną wodą i odstawiamy na około 30 minut. Po odstaniu wylewamy wodę i zalewamy ryż świeżą wodą około 1 cm nad powierzchnie ryżu.
2
Stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywka ( nie podnosimy pokrywki podczas gotowania, ani po jego zakończeniu ) gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika nie ruszamy pokrywki, odstawiając na około 20 minut.
3
W szklance mieszamy ocet ryżowy z solą i cukrem do rozpuszczenia.
4
Przygotowaną zaprawę z octu mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem.
5
Paprykę, ogórka myjemy pozbawiamy pestek i kroimy w słupki .
6
Rozkładamy matę bambusowa ( może być również kawałek papieru do pieczenia jako podkładka)
7
Płat Nori śliską stroną kładziemy na macie. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nakładamy cienka warstwę ryżu i rozprowadzamy po nori, tak by pozostawić około 2-3 cm wolnego brzegu.
8
Na ryż nakładamy cienką warstwę pasty z wasabi. Następnie rozprowadzamy serek kanapkowy i układamy łososia, paprykę ogórka i cebule dymkę.
9
Przy pomocy maty zawijamy wszystko w ciasny rulon i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki.
10
Danie jest gotowe do podania, najlepiej smakuje moczone w sosie sojowym.
9 Porcji po 10 sztuk sushi, 2 godziny

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 809 kcal
Białka
123 g
Węglowodany
471 g
Cukry
37 g
Tłuszcze
44 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
15 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
10 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
210 mg
Błonnik
4 g
Sól
23 g
Woda
391 g
Wapń
717 mg
PHE
4 139 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit