Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Pełnoziarniste pierogi z mięsem.

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje
400 x 1 g
duża sztuka (60 g)
5 x 1 g
3 x 1 g
1 g
230 x 1 g
230 x 1 g
3 x łyżka (10 ml)
150 x 1 g
175 x 1 ml
5 x 1 g
50 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Surowe mięso wołowe oraz z indyka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W sporym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, boczek, cebulę i czosnek. Kiedy wszystko się ładnie zarumieni zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż wołowina będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
2
Ugotowane i ostudzone mięso oraz warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
3
Zmielony farsz próbujemy i przyprawiamy do smaku jak lubimy solą, pieprzem i majerankiem.
4
Przygotowujemy pełnoziarniste ciasto. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Robimy wgłębienie w środku do którego wlewamy gorącą wodę-175ml(z wodą ostrożnie! Lepiej na początku dodać za mało niż potem walczyć z wodnistą breją. Każda mąka inaczej chłonie wodę. Dodajemy powoli kontrolując konsystencję ciasta) i wsypujemy sól. Mieszamy rękoma uważając by się nie poparzyć. Dodajemy do ciasta olej(2 łyżki) i jajko. Zagniatamy na ładną jednolitą kulę.
5
Ciasto dzielimy ma kawałki, rozwałkowujemy placek grubości 3mm. Wykrajamy z niego kółka(moje o średnicy 8,5cm) dowolnej wielkości. Na każde kółko nakładamy odpowiednią porcję farszu(uzależnioną od wielkości kółka, robimy to tak, żeby brzegi ciasta zostały puste). Brzegi kółka zlepiamy ze sobą. Robimy to maszynką do pierogów lub ręcznie. Pilnując by rogi były dobrze zlepione.
6
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi, nie wszystkie na raz żeby się nie zlepiły. Stopniowo. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
7
Odcedzamy, podajemy od razu. Jeśli lubimy możemy podać pierogi z omastą- smażoną na oleju lub smalcu cebulą- jednak trzeba pamiętać, że znacznie zwiększy ona kaloryczność dania.
31 pierogów, ok 4 porcje, czas przygotowania ok 2,5h

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 500 kcal
Białka
164 g
Węglowodany
299 g
Cukry
10 g
Tłuszcze
83 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
18 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
21 g
Wielonienasycone
10 g
Cholesterol
259 mg
Błonnik
5 g
Sól
10 g
Woda
310 g
Wapń
99 mg
PHE
5 796 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit