Dine4Fit
star star star star star_half

Pełnoziarniste pierogi z mięsem

({{foodstuff.foodstuff.foodstuffBrandTitle}})
Ocena przepisu
Ten przepis został już przez Ciebie oceniony
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
Składniki
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}
duża sztuka (60 g)
5 x 1 g
230 x 1 g
3 x łyżka (10 ml)
150 x 1 g
175 x 1 ml
5 x 1 g
edit
Zapisz te składniki w swoim inteligentnym menu
Będziesz dokładnie wiedzieć, ile kalorii i składników odżywczych zawiera przepis.
close
porcja % 1 g
edit Dodaj do menu
Użytkownicy Premium nie widzą reklam
Opis przygotowania przepisu
1
Surowe mięso wołowe oraz z indyka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W sporym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, boczek, cebulę i czosnek. Kiedy wszystko się ładnie zarumieni zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż wołowina będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
2
Ugotowane i ostudzone mięso oraz warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
3
Zmielony farsz próbujemy i przyprawiamy do smaku jak lubimy solą, pieprzem i majerankiem.
4
Przygotowujemy pełnoziarniste ciasto. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Robimy wgłębienie w środku do którego wlewamy gorącą wodę-175ml(z wodą ostrożnie! Lepiej na początku dodać za mało niż potem walczyć z wodnistą breją. Każda mąka inaczej chłonie wodę. Dodajemy powoli kontrolując konsystencję ciasta) i wsypujemy sól. Mieszamy rękoma uważając by się nie poparzyć. Dodajemy do ciasta olej(2 łyżki) i jajko. Zagniatamy na ładną jednolitą kulę.
5
Ciasto dzielimy ma kawałki, rozwałkowujemy placek grubości 3mm. Wykrajamy z niego kółka(moje o średnicy 8,5cm) dowolnej wielkości. Na każde kółko nakładamy odpowiednią porcję farszu(uzależnioną od wielkości kółka, robimy to tak, żeby brzegi ciasta zostały puste). Brzegi kółka zlepiamy ze sobą. Robimy to maszynką do pierogów lub ręcznie. Pilnując by rogi były dobrze zlepione.
6
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi, nie wszystkie na raz żeby się nie zlepiły. Stopniowo. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
7
Odcedzamy, podajemy od razu. Jeśli lubimy możemy podać pierogi z omastą- smażoną na oleju lub smalcu cebulą- jednak trzeba pamiętać, że znacznie zwiększy ona kaloryczność dania.
31 pierogów, ok 4 porcje, czas przygotowania ok 2,5h
{{data.energy}}1 500 kcal
Także {{data.energyAlt}}6 280 kJ ● Wartość energetyczna
fiber_manual_record
Białka
{{data.protein}}164 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.protein | number: 0}} g
fiber_manual_record
Węglowodany
{{data.carbohydrate}}299 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.carbohydrate | number: 0}} g
Cukry
{{data.sugar}} 10 g
fiber_manual_record
Tłuszcze
{{data.fat}}83 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.fat | number: 0}} g
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{data.saturatedFattyAcid}} 18 g
Kwasy tłuszczowe trans
{{data.transFattyAcid}} 0 g
Mono nienasycone
{{data.monoSaturated}} 21 g
Wielonienasycone
{{data.polySaturated}} 10 g
Cholesterol
{{data.cholesterol}} 259 mg
Błonnik
{{data.fiber}} 5 g
Zalecane dzienne spożycie: {{calculated.fiber}} g
Sól
{{data.salt}} 10 g
Woda
{{data.water}} 310 g
Wapń
{{data.calcium}} 99 mg
PHE
{{data.phe}} 5 796 mg
{{calculated.percentage}}%
Z zalecenago dziennego spożycia
Dokładniejsze oszacowanie dziennego spożycia
Edytuj swój profil poniżej i zapisz
Kobieta
Mężczyzna
Chcę
Schudnąć
Nabrać masy mięśniowej
Być fit
Rok urodzenia
Wzrost
cm
Waga
kg
Dzienny poziom aktywności
Zgodnie z zakończonymi aktywnościami Siedzący Nieznaczna aktywność Umiarkowana aktywność Wysoka aktywność Ekstremalna aktywność
Zapisz swój profil na 65 000 produktów
keyboard_arrow_left
Wróć
Uzupełnij swój profil
Waga docelowa
kg
Docelową wagę można wprowadzić później w aplikacji.
Docelową wagę można wprowadzić później w aplikacji.
warning {{targetWeightMessage}}
{{targetWeightMessageText}}
Utwórz konto
{{errors.message}}
Rejestracja przez Facebook
mail
Rejestracja przez e-mail
Rejestrując się, wyrażasz zgodę na nasze warunki świadczenia usług i warunkami Polityki prywatności
Jestem zainteresowany otrzymywaniem newslettera Dine4Fit z poradami na temat zdrowego stylu życia
keyboard_arrow_left
Wróć
Zarejestruj się
E-mail
Hasło
visibility
Hasło musi mieć co najmniej 6 znaków!
{{errors.message}}
Zarejestruj się
keyboard_arrow_left
Wróć
Wysłaliśmy Ci wiadomość weryfikacyjną!
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość weryfikacyjną na adres {{profile.email}}. W wiadomości e-mail kliknij przycisk "Dokończ rejestrację", a następnie zaloguj się.
Zaloguj
keyboard_arrow_left
Wróć
Zaloguj
E-mail
Hasło
visibility
{{errors.message}}
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
keyboard_arrow_left
Wróć
Nie pamiętasz hasła?
Podaj adres e-mail użyty podczas rejestracji i zaznacz pole bezpieczeństwa „Nie jestem robotem”. Hasło zostanie do Ciebie wysłane automatycznie.
E-mail
Wyślij
keyboard_arrow_left
Wróć
Wysłano
Nowe hasło zostało wysłane na Twój e-mail!
Zaloguj
Skład wartości odżywczych
fiber_manual_record Białka
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
fiber_manual_record Węglowodany
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
fiber_manual_record Tłuszcze
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
fiber_manual_record Białka
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
fiber_manual_record Węglowodany
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
fiber_manual_record Cukry
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
fiber_manual_record Tłuszcze
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Użytkownicy Premium nie widzą reklam
Przepisy i składniki
możesz zapisać w menu
Łatwy przegląd kategorii
uzyskaj lepszą kontrolę nad spożyciem i wydatkowaniem kalorii
Statystyki na drodze do osiągnięcia docelowej wagi
Określ swoją docelową wagę i śledź postępy.
Inspiruj się przepisami i innymi menu
Uzyskaj olbrzymią bazę danych produktów.
Zacznij dziś
Dostępność:  Web iOS  Android