Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Focaccia - trochę inna pizza

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

8 porcji
550 x 1 g
350 ml
22 x 1 g
łyżeczka (5 g)
łyżeczka (5 g)
12 x łyżka (10 ml)
porcja (50 g)
porcja (30 g)
30 x 1 g
porcja (50 g)
mała porcja (10 g)
5 g

Opis przygotowania przepisu

1
Najpierw drożdże i cukier rozpuść się w letniej wodzie i odstaw na pięć minut.
2
Potem krótko ugnieć mąką i solą. Gdy ciasto zacznie się wyrabiać, dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj dalej przez około dziesięć minut. (u mnie robi to robot kuchenny).
3
Wyrobione ciasto włóż do miski aby wyrosło. Przykryj je ścierką lub ręcznikiem i czekaj około godzinę, aż ciasto się podwoi.
4
Następnie posmaruj blachę do pieczenia (36 cm x 26 cm) obficie oliwą z oliwek i rozprowadzić ciasto. Potem rozprowadź oliwę z oliwek na cieście i nakłuj ciasto palcami, aby uzyskać typowy wygląd focacci.
5
Na wierzch połóż przekrojone pomidory, a ser fetę albo inny, oliwki i szczypior.
6
Odstaw focaccię na kolejne 30 minut.
7
Rozgrzej piekarnik na 200 stopni i włóż focaccię.
8
Piecz focaccię 20-25 minut aż do zarumienienia się.
9
Po upieczeniu posmaruj focaccię oliwą z czosnkiem lub podaj osobno oliwę.
1 godzina

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
3 298 kcal
Białka
87 g
Węglowodany
394 g
Cukry
14 g
Tłuszcze
151 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
29 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
94 g
Wielonienasycone
11 g
Cholesterol
45 mg
Błonnik
22 g
Sól
7 g
Woda
429 g
Wapń
414 mg
PHE
4 338 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit