Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Pieczonki

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

8 porcji
3 000 x 1 g
500 x 1 g
500 x 1 g
200 x 1 g
200 x 1 g
200 x 1 g
100 x 1 g
10 x 1 g
5 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Warzywa myjemy i obieramy.
2
Ziemianki i cebulę kroimy w plastry 0,5cm. Buraka i marchew kroimy w plastry 0,3cm.
3
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do ładnego brązowego koloru. Na patelnię nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Wystarczy, że na początek wrzucimy sam boczek i poczekamy aż tłuszcz się wytopi. Potem dodajemy kiełbasę.
4
Teraz kwestia decyzji w czym robimy nasze pieczonki. Jeśli mamy specjalny garnek na ogień to świetnie. Możemy zrobić je na ognisku. Jeśli jednak takim nie dysponujemy i będziemy robić pieczonki w domu to musimy wziąć duży garnek z grubym dnem i pokrywką.
5
W garnku układamy kolejno:(jeśli nasz boczek miał skórę i ją odkroiliśmy to wkładamy najpierw ją, tłuszczem do dołu) ziemniaki 1/2 całości, marchew, buraki, cebulę, przesmażone mięso, resztę ziemniaków. Kolejne warstwy lekko solimy i pieprzymy.
6
Na wierzch układamy pokrojoną w plastry margarynę.
7
Jeśli robimy pieczonki na ogniu w specjalnym garnku na koniec kładziemy na wszystko płat folii aluminiowej, pokrywkę i zamykamy go szczelnie i dajemy na niewielki ogień na jakieś 40 minut. Kiedy z garnka będzie pachnieć to najprawdopodobniej wszystko jest gotowe.
8
Robiąc pieczonki w zwykłym garnku w domu na wierzch garnka kładziemy płat folii aluminiowej, pokrywkę i zamykamy garnek. Pieczonki robimy na małej mocy palnika ok godziny- po 45 minutach sprawdzamy miękkość ziemniaków widelcem.
9
Kiedy pieczonki będą gotowe potrząsamy energicznie garnkiem by nasze warstwy się wymieszały. Pieczonki podajemy od razu na ciepło. Możemy je tez odgrzać na drugi dzień na patelni.
10
Jada się je z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, maślanką, jogurtem, kwaśnym mlekiem.
8 porcji, czas przygotowania ok 30 minut+ ok 45 minut pieczenia

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
4 924 kcal
Białka
130 g
Węglowodany
682 g
Cukry
105 g
Tłuszcze
147 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
53 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0,07 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
-
Błonnik
81 g
Sól
16 g
Woda
617 g
Wapń
467 mg
PHE
5 413 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit