Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Butter chicken – przepis na pyszne danie indyjskie

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje
500 x 1 g
10 g
łyżeczka (5 ml)
120 x 1 g
20 x 1 ml
10 x 1 g
160 x 1 g
100 ml
łyżka (10 g)
mała porcja (10 g)
400 x 1 g
porcja (250 ml)
5 g
5 g
porcja (3 g)
3 g

Opis przygotowania przepisu

1
Orzechy zalej gorącą wodą i zostaw do namoknięcia. Kurczaka pokrój w cienkie paski. Przygotuj marynatę do kurczaka z jogurtu, oliwy, soku z cytryny, przyprawy garam masala, imbiru, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.
2
Kurczaka zanurz w marynacie i pozostaw na minimum godzinę w lodówce – najlepiej na całą noc. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Wyjmij kurczaka z lodówki.
3
Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane) i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj orzechy i przyprawy – podsmaż tak, aby się nie przypaliły. Dodaj pomidory i bulion i duś bez przykrycia, aż objętość zmniejszy się o połowę.
4
Zmiksuj na gładki sos w blenderze stojącym. Na patelnię wyłóż kurczaka, zalej sosem i duś około 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 676 kcal
Białka
151 g
Węglowodany
171 g
Cukry
26 g
Tłuszcze
38 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
13 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
7 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
26 mg
Błonnik
11 g
Sól
3 g
Woda
373 g
Wapń
114 mg
PHE
7 543 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit