Wegańskie Gnocchi Ze Szpinakiem, Szybko I Tanio
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
3 porcje
500 x 1 g | |
100 g | |
100 g | |
2 x 3 g | |
porcja (50 g) | |
łyżeczka (5 g) | |
duża porcja (3 g) | |
20 ml | |
15 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Ziemniaki szorujemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Do miękkości.
2
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków na stolnicę.
3
Mąkę przesiewamy i dodajemy do ziemniaków (można zacząć od 80 g i dodawać żeby ciasto było elastyczne. Dużo zależy od ziemniaków więc radzę stopniowo i z wyczuciem
4
Dodajemy odrobinę soli, zagniatamy ciasto
5
Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i z każdej formujemy cienki wałeczek. Każdy wałeczek dzielimy na małe kopytka (około dwucentymetrowe)
6
W dużym garnku zagotujemy wodę. Wodę należy lekko osolić.
7
Nadajemy kształt za pomocą widelca – walcujemy nasze kopytko. W rezultacie mają wyjść kluseczki z delikatnymi żłobieniami.
8
Do gotującej się wody wrzucamy delikatnie nasze piękne kluseczki. Kiedy zaczną wypływać na wierzch – zmniejszamy ogień.
9
Kluseczki gotujemy naprawdę chwilę. Około 2- 3 minuty od wypłynięcia.
10
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek – dusimy na małym ogniu. Kiedy będą już miękkie, dodajemy około czterech duuużych garści świeżego szpinaku. Podsmażamy chwilę, jak szpinak się skurczy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Możesz dać też inne przyprawy – mi tutaj w zupełności wystarcza sól i pieprz. Posypujemy pokruszonymi orzeszkami (u mnie włoskie, bo tylko takie miałam na stanie). Najlepsze byłyby piniowe, a jeszcze jakby je podprażyć to ło !
11
No dobrze… ja najbardziej kocham jak kluseczki są podpieczone i chrupiące dlatego też… Szpinak ściągnęłam z patelni i dałam do osobnej miseczki. Na patelnię dodałam jeszcze troszkę oleju i na rozgrzany wrzuciłam gnocchi ! Jak już się podpiekły na złoty kolor, przerzuciłam je na talerz, dodałam szpinak i posypałam orzeszkami. GOTOWE !
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 144 kcal |
Białka | 31 g |
Węglowodany | 178 g |
Cukry | 11 g |
Tłuszcze | 25 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 13 g |
Wielonienasycone | 6 g |
Cholesterol | - |
Błonnik | 15 g |
Sól | 5 g |
Woda | 142 g |
Wapń | 138 mg |
PHE | 1 360 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit