Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wegańskie Gnocchi Ze Szpinakiem, Szybko I Tanio

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

3 porcje

Opis przygotowania przepisu

1
Ziemniaki szorujemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Do miękkości.
2
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków na stolnicę.
3
Mąkę przesiewamy i dodajemy do ziemniaków (można zacząć od 80 g i dodawać żeby ciasto było elastyczne. Dużo zależy od ziemniaków więc radzę stopniowo i z wyczuciem
4
Dodajemy odrobinę soli, zagniatamy ciasto
5
Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i z każdej formujemy cienki wałeczek. Każdy wałeczek dzielimy na małe kopytka (około dwucentymetrowe)
6
W dużym garnku zagotujemy wodę. Wodę należy lekko osolić.
7
Nadajemy kształt za pomocą widelca – walcujemy nasze kopytko. W rezultacie mają wyjść kluseczki z delikatnymi żłobieniami.
8
Do gotującej się wody wrzucamy delikatnie nasze piękne kluseczki. Kiedy zaczną wypływać na wierzch – zmniejszamy ogień.
9
Kluseczki gotujemy naprawdę chwilę. Około 2- 3 minuty od wypłynięcia.
10
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek – dusimy na małym ogniu. Kiedy będą już miękkie, dodajemy około czterech duuużych garści świeżego szpinaku. Podsmażamy chwilę, jak szpinak się skurczy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Możesz dać też inne przyprawy – mi tutaj w zupełności wystarcza sól i pieprz. Posypujemy pokruszonymi orzeszkami (u mnie włoskie, bo tylko takie miałam na stanie). Najlepsze byłyby piniowe, a jeszcze jakby je podprażyć to ło !
11
No dobrze… ja najbardziej kocham jak kluseczki są podpieczone i chrupiące dlatego też… Szpinak ściągnęłam z patelni i dałam do osobnej miseczki. Na patelnię dodałam jeszcze troszkę oleju i na rozgrzany wrzuciłam gnocchi ! Jak już się podpiekły na złoty kolor, przerzuciłam je na talerz, dodałam szpinak i posypałam orzeszkami. GOTOWE !

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 144 kcal
Białka
31 g
Węglowodany
178 g
Cukry
11 g
Tłuszcze
25 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
2 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
13 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
-
Błonnik
15 g
Sól
5 g
Woda
142 g
Wapń
138 mg
PHE
1 360 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit