Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Tofu z ryżem i warzywami

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

2 porcje
400 x 1 g
300 x 1 g
140 x 1 g
160 x 1 g
15 x 1 ml
25 x 1 ml
10 x 1 g
szczypta (2 g)
3 g
5 g
3 g
15 x 1 ml

Opis przygotowania przepisu

1
Tofu wyciągnąć z opakowania i odlać wodę. Następnie owinąć go w ręcznik kuchenny lub czystą ściereczkę. Położyć go na talerzyku i przyłożyć czymś cięższym np słoikiem lub puszką na ok 15-20 min. Ręcznik/ ściereczka wchłonie nadmiar wody dzięki czemu podczas smażenia będzie miekkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
2
Odciśnięte z nadmiaru wody tofu pokroić w kostkę o wielkości ok 2-3 cm. I zamarynować na ok 30 minut.
3
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
4
Ryż ugotować według wskazówek na opakpwaniu.
5
Różyczki brokuła wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować al dente ok 4 minut po czym odcedzić.
6
Marchewkę obrać I pokroić w słupki.
7
Zamarynowane tofu wyciągnąć z marynaty(marynaty nie wylewać i smażyć na 5 ml oliwy po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną marchewkę i zalać marynatą. Dusić ok 3 minuty. Następnie dodać ryż i brokuła i dusić ok 2-3 minuty. Ściągnąć z ognia, dodać kawałki tofu i delikatnie wymieszać.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
835 kcal
Białka
78 g
Węglowodany
160 g
Cukry
23 g
Tłuszcze
32 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
5 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
11 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
-
Błonnik
15 g
Sól
7 g
Woda
417 g
Wapń
391 mg
PHE
2 840 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit