Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym
Ocena przepisu
Składniki
2 x duża porcja (200 g)
2 x 100 ml
opakowanie (60 g)
porcja (10 g)
porcja (20 g)
szczypta (2 g)
szczypta (1 g)
łyżeczka (5 ml)
Zapisz te składniki w swoim inteligentnym menu
Będziesz dokładnie wiedzieć, ile kalorii i składników odżywczych zawiera przepis.
porcja
Opis przygotowania przepisu
1
Sos beszamelowy: mąkę (2 łyżki) rozgrzać w suchym rondelku; dodać 2 łyżki masła, zrumienić; stopniowo wlewać cienką strużką mleko, mieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji; przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
2
Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować al dente na parze.
3
Obgotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem beszamelowym. Posypać tartym serem .
4
Zapiekać z piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 20 - 30 minut
Czas przygotowania 1 godz.
595 kcal
Lub 2 492 kJ ● Wartość energetyczna
27,9 g
Zalecane dzienne spożycie: 0 g
73,1 g
Zalecane dzienne spożycie: 0 g
Cukry
23,4 g
18,3 g
Zalecane dzienne spożycie: 0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
9,4 g
Kwasy tłuszczowe trans
0,27 g
Mono nienasycone
2,7 g
Wielonienasycone
0,9 g
Cholesterol
24 mg
Błonnik
12,8 g
Zalecane dzienne spożycie: 0 g
Sól
2,1 g
Wapń
105 mg
Sód
g -
Woda
373 g
PHE
1 393 mg
0%
Z zalecenago dziennego spożycia
Dokładniejsze oszacowanie dziennego spożycia
Edytuj swój profil poniżej i zapisz
Kobieta
Mężczyzna
Chcę
Schudnąć
Nabrać masy mięśniowej
Być fit
Rok urodzenia
Wzrost
Waga
Stały wydatek energii
Nieznaczna aktywność
Skład wartości odżywczych
23 %
61 %
20 %
15 %
8 %
Podkategoria
Przepisy i składniki
możesz zapisać w menu

Łatwy przegląd kategorii
uzyskaj lepszą kontrolę nad spożyciem i wydatkowaniem kalorii

Statystyki na drodze do osiągnięcia docelowej wagi
Określ swoją docelową wagę i śledź postępy.

Inspiruj się przepisami i innymi menu
Uzyskaj olbrzymią bazę danych produktów.