Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Fit zapiekanka z makaronem, kurczakiem i dynią na poprawę humoru w pochmurne dni

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Opis przygotowania przepisu

1
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
2
Mięso zmiel w maszynce lub lepiej poproś w sklepie mięsnym o jego zmielenie.
3
Dynię obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę.
4
Makaron ugotuj na półtwardo zgodnie z opisem na opakowaniu.
5
Mięso wyłóż na nieprzywierająca patelnię i smaż bez tłuszczu. Dopraw je białym pieprzem, bazylią, oregano i solą.
6
Gdy mięso się trochę podsmaży, dodaj pokrojoną dynię, trochę wody, wymieszaj i duś, aż dynia zmięknie – około 15 minut.
7
W czasie duszenia możesz dodawać wody, aby danie się nie przypaliło.
8
W tym czasie wymieszaj mleko z jajkami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki tartego parmezanu.
9
Na patelnię z mięsem dodaj makaron i wymieszaj wszystko.
10
Przełóż do naczynia do zapiekania i zalej mieszaniną mleka i jajek. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut aż wierzch zapiekanki nieco nabierze koloru.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
536 362 kcal
Białka
156 g
Węglowodany
134 g
Cukry
4 g
Tłuszcze
69 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
13 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
6 g
Wielonienasycone
2 g
Cholesterol
474 mg
Błonnik
7 g
Sól
3 g
Woda
8 g
Wapń
369 mg
PHE
7 487 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit