Fit zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
2 porcje
500 x 1 g | |
300 x 1 g | |
300 x 1 g | |
40 x 1 g | |
10 x 1 g | |
2 x mała sztuka (50 g) | |
mała porcja (10 g) | |
10 x 1 g | |
szczypta (2 g) | |
duża porcja (3 g) | |
2 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu.
2
Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
3
Dodaj mielone mięso duś aż odparuje woda około 10 minut. Oprósz solą i pieprzem, i dodaj na patelnię szpinak (jeżeli używasz mrożonego najpierw go rozmroź i odsącz wodę)
4
Smaż kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje, ponieważ zbyt dużo wody sprawi, że zapiekanka może się nie udać.
5
W tym czasie wymieszaj jogurt naturalny z jajkiem i startym parmezanem i serem pleśniowym oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
6
Przełóż mięso ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego (ja zapiekłam w patelni w której smażyłam ponieważ jest przystosowana do użytku w piekarniku) i dodaj masę jogurtową. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Smacznego:)
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 11 898 kcal |
Białka | 159 g |
Węglowodany | 61 g |
Cukry | 23 g |
Tłuszcze | 36 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 15 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 5 g |
Wielonienasycone | 2 g |
Cholesterol | 431 mg |
Błonnik | 6 g |
Sól | 3 g |
Woda | 284 g |
Wapń | 496 mg |
PHE | 7 732 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit