Chili z dynią podawane w małej dyni
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
1 porcja
100 x 1 g | |
100 g | |
20 x 1 g | |
50 x 1 g | |
50 x 1 g | |
5 x 1 g | |
łyżeczka (5 ml) | |
10 g | |
100 ml | |
40 x 1 g | |
porcja (5 g) | |
5 g | |
2 g | |
szczypta (2 g) |
Opis przygotowania przepisu
1
Ugotuj czerwoną fasolę tak, jak to opisano na opakowaniu – trzeba ją na noc namoczyć. Jeżeli brakuje Ci czasu, możesz użyć fasoli z puszki, ale wiadomo, że jest mniej zdrowa.
2
Pokrój w małą kostkę miąższ z dyni; jeśli był wydrążany z małej dyni, można go trochę posiekać. W rondlu podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony kawałek papryczki chili, przeciśnięty przez praskę czosnek – ciągle mieszaj żeby składniki się nie przypaliły.
3
Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę z indyka, wymieszaj, dodaj kurczaka i smaż przez chwilę. Następnie zalej wszystko bulionem i dodaj dynię.
4
Duś po przykryciem, aż dynia zupełnie się rozpadnie i powstanie sos – około 20-30 minut. Dopraw papryką słodką, oregano, roztartym w moździerzu kminem rzymskim i ewentualnie solą.
5
Duś jeszcze chwilę – gotowe danie przelej do “miseczki” z dyni lub podaj na talerzu z ugotowanym brązowym ryżem.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 525 kcal |
Białka | 39 g |
Węglowodany | 63 g |
Cukry | 7 g |
Tłuszcze | 11 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 4 g |
Wielonienasycone | 0,64 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 10 g |
Sól | 3 g |
Woda | 147 g |
Wapń | 90 mg |
PHE | 1 776 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit