Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wegański Bigos Z Wędzonym Tofu +Piernik Pomidorowy

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje
1 500 x 1 g
porcja (50 g)
100 g
50 g
5 g
sztuka (1 g)
2 x 1 g
3 g
20 ml

Opis przygotowania przepisu

1
Grzyby moczyłam w ciepłej wodzie przez około pół godziny (zgodnie z zaleceniami producenta). Następnie pokroiłam je na mniejsze kawałki. Suszone śliwki pokroiłam w cienkie paseczki.
2
Kapustę kiszoną opłukałam pod zimną wodą, następnie pokroiłam na mniejsze części.
3
W garnku umieściłam kapustę kiszoną, grzyby, suszone śliwki oraz listek laurowy, ziele angielskie. Zalałam zimną wodą tak aby kapusta była dobrze przykryta, następnie posoliłam całość i gotowałam na wolnym ogniu przez około godzinę.
4
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i udusiłam na bardzo wolnym ogniu. Cebulka ma być mięciutka, bielutka, nieprzypalona!
5
Tofu pokroiłam w drobną kostkę. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju tak aby było rumiane i chrupiące. Wyszły takie skwarki z tofu.
6
Kiedy kapusta była miękka, odcedziłam nadmiar wody.
7
Dodałam uduszoną cebulkę, tofu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Ja lubię jak bigos jest pikantny więc nie szczędziłam pieprzu.
8
Całość dobrze wymieszałam i gotowałam jeszcze przez parę minut, mieszając aby mój bigos się nie przypalił.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
816 kcal
Białka
48 g
Węglowodany
87 g
Cukry
26 g
Tłuszcze
34 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
4 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
12 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
-
Błonnik
41 g
Sól
17 g
Woda
45 g
Wapń
1 007 mg
PHE
2 380 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit