Tarta cytrynowa
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
8 porcji
6 x sztuka (125 g) | |
200 x 1 ml | |
10 x 1 g | |
5 x 1 g | |
150 x 1 g | |
150 x 1 g | |
220 x 1 g | |
20 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Masło prosto z lodówki pokroić w drobne kwadraty, dodać 2 łyżeczki erytrolu, mąkę tortową i 1 żółtko. Zagnieść w rękach na jednolita masę i odstawić w folii aluminiowej na 30 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni góra dół
2
Pozostałe białko i jajka wymieszać ze śmietana na jednolita masę, dodając kolejno mąkę ziemniaczaną i erytrol. Przez sitko aby uniknąć wpadnięcia pestek wycisnąć około 150 ml soki z cytryn. Ponownie wszystko wymieszać
3
Brytfankę do tarty nasmarować masłem i obsypać lekko bułka tarta, następnie wyłożyć równomiernie ciastem, wsadzić do piekarnika na 12 minut.
4
Otworzyć piekarnik i wylać na ciasto przygotowana wcześniej masę cytrynowa. Piec przez 30 minut
8 Porcji, 60 minut
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 2 271 kcal |
Białka | 36 g |
Węglowodany | 238 g |
Cukry | 26 g |
Tłuszcze | 191 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 112 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 4 g |
Mono nienasycone | 40 g |
Wielonienasycone | 5 g |
Cholesterol | 382 mg |
Błonnik | 19 g |
Sól | 0,22 g |
Woda | 703 g |
Wapń | 227 mg |
PHE | 561 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit