Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Placki twarogowe z jabłkami

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

2 porcje
250 x 1 g
3 x mała sztuka (50 g)
2 x łyżeczka (3 ml)
duża sztuka (200 g)
10 x 1 g
60 x 1 g
porcja (3 g)
2 x łyżka (10 ml)

Opis przygotowania przepisu

1
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską.
2
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać.
3
Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
4
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
5
Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
6
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka.
7
Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.
8
Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto.
9
Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
10
Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.
Zarówno śniadanie, jak i deser

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
893 kcal
Białka
66 g
Węglowodany
113 g
Cukry
48 g
Tłuszcze
18 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
6 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
6 g
Wielonienasycone
3 g
Cholesterol
646 mg
Błonnik
6 g
Sól
0,26 g
Woda
0,28 g
Wapń
124 mg
PHE
1 305 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit