Newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym (bezglutenowe)
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
12 porcji
150 x 1 g | |
2 x łyżka (10 ml) | |
2 x 10 g | |
3 x 1 g | |
100 g | |
5 x 1 ml | |
100 g |
Opis przygotowania przepisu
1
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
2
W blenderze wymieszaj daktyle z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę.
3
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Przykryj ciasto kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkuj, żeby uzyskać prostokąt. Im węższy i dłuższy, tym więcej otrzymasz batoników.
5
Po rozwałkowaniu ciasta przełóż na nie nadzienie, zostawiając około 0,5 cm na brzegach.
6
Zawiń drugą stronę (tę bez nadzienia) i przykryj nią część z nadzieniem, a następnie wyrównaj krawędzie.
7
Pokrój ostrożnie roladkę nożem na małe kawałki (nie rozkrajaj ich, inaczej się rozpadną) i piecz w 180 stopniach przez 10 do 15 minut, aż zbrązowieją.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 708 kcal |
Białka | 35 g |
Węglowodany | 165 g |
Cukry | 76 g |
Tłuszcze | 104 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 25 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 1 g |
Wielonienasycone | 0,33 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 26 g |
Sól | 0,03 g |
Woda | 8 g |
Wapń | 2 mg |
PHE | 1 766 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit