Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym (bezglutenowe)

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

12 porcji
150 x 1 g
2 x łyżka (10 ml)
2 x łyżka (10 g)
3 x 1 g
100 g
5 x 1 ml
100 g

Opis przygotowania przepisu

1
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
2
W blenderze wymieszaj daktyle z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę.
3
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4
Przykryj ciasto kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkuj, żeby uzyskać prostokąt. Im węższy i dłuższy, tym więcej otrzymasz batoników.
5
Po rozwałkowaniu ciasta przełóż na nie nadzienie, zostawiając około 0,5 cm na brzegach.
6
Zawiń drugą stronę (tę bez nadzienia) i przykryj nią część z nadzieniem, a następnie wyrównaj krawędzie.
7
Pokrój ostrożnie roladkę nożem na małe kawałki (nie rozkrajaj ich, inaczej się rozpadną) i piecz w 180 stopniach przez 10 do 15 minut, aż zbrązowieją.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 708 kcal
Białka
35 g
Węglowodany
165 g
Cukry
76 g
Tłuszcze
104 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
25 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
1 g
Wielonienasycone
0,33 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
26 g
Sól
0,03 g
Woda
8 g
Wapń
2 mg
PHE
1 766 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit