Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Fit chłodnik litewski z botwiną. Idealny na upały!

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

6 porcji
100 x 1 g
250 x 1 g
35 x 1 g
180 x 1 g
180 x 1 g
1 000 x 1 ml
porcja (10 ml)
15 x 1 g
5 x 1 g
3 g

Opis przygotowania przepisu

1
Botwinkę umyj, buraczki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a łodygi bez liści drobno pokrój.
2
Zalej wodą tak, aby buraki były przykryte i gotuj 5 minut. Odstaw do schłodzenia – np. w zlewie z zimna wodą.
3
W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki i rzodkiewki i posiekaj koperek. Wymieszaj warzywa z buraczkami i dodaj kefir lub jogurt (ja zdecydowanie wolę kefir:).
4
Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
727 kcal
Białka
45 g
Węglowodany
65 g
Cukry
36 g
Tłuszcze
27 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
12 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
6 g
Wielonienasycone
0,81 g
Cholesterol
80 mg
Błonnik
13 g
Sól
5 g
Woda
1 177 g
Wapń
1 274 mg
PHE
2 203 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit