Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Sandacz z gotowaną soczewicą, kaszą bulgur i świeżym szpinakiem

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

100 x 1 g
5 x 1 g
5 x 1 ml
opakowanie (450 g)
30 x 1 g
2 x 1 g
30 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Ugotuj bulgur (ok. 10 minut) i soczewicę belugo (ok. 15 minut) zgodnie z instrukcją.
2
Następnie wymieszaj i dopraw solą, octem balsamicznym, pieprzem i syropem z cykorii.
3
Sandacza posolić, posypać kminkiem i czerwoną papryką. Możesz posypać odrobiną mąki, aby utworzyć skórkę.
4
Rybę smaż na odrobinie masła. Wystarczy 4 minuty.
5
Uwaga: czy wiesz, dlaczego połączyłem soczewicę z bulgurem? Jest ku temu powód. Nie tylko dlatego, że dobrze smakuje, ale głównie dlatego, że gdy połączymy rośliny strączkowe (soczewicę) ze zbożami (spaghetti, pieczywo, kuskus, bulgur, ...) powstaje pełnowartościowe białko. Pamiętaj więc, żeby białko i rośliny strączkowe spotykały się na jednym talerzu. :-) A wtedy nie ma znaczenia, jeśli nie spożywasz białka zwierzęcego. Nasze ciało nagle ma wszystko, czego potrzebuje. Ponadto białko roślinne z roślin strączkowych jest znacznie bardziej przyswajalne dla organizmu niż białko zwierzęce (mięso, mleko, jajka).
6
Podajemy sandacza z kaszą bulgur, soczewicą i odrobiną świeżego szpinaku.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 602 kcal
Białka
133 g
Węglowodany
239 g
Cukry
6 g
Tłuszcze
15 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
4 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0 g
Wielonienasycone
0,05 g
Cholesterol
48 mg
Błonnik
43 g
Sól
2 g
Woda
32 g
Wapń
36 mg
PHE
6 651 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit