Drożdżowe Bułeczki Z Budyniem I Kruszonką
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
2 porcje
25 x 1 g | |
600 x 1 g | |
140 x 1 g | |
100 g | |
250 x 1 ml | |
szczypta (2 g) | |
porcja (38 g) | |
100 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Zaczęłam standardowo od zrobienia zaczynu. Do miski pokruszyłam drożdże, dodałam pół szklanki ciepłego (nie gorącego mleka), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszałam wszystko razem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2
Przygotowałam masę budyniową, żeby mogła dobrze przestygnąć. Tak naprawdę budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ale do budyniu dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Odstawiłam do wystygnięcia.
3
Do roztopionej margaryny dodałam ciepłe mleko (pół szklanki, połowa jest już w zaczynie). Mąkę przesiałam. Po upływie 20 minut, dodałam do zaczynu. Dodałam również resztę składników, czyli cukier i sól. Wszystko bardzo dobrze wyrobiłam tak aby dało się uformować z ciasta kulę. Kulę odłożyłam do miski, przykryłam i znowu odstawiłam w ciepłe miejsce tym razem na niecałą godzinkę. Mąkę można dodawać stopniowo i obserwować, czy jeszcze potrzeba czy nie
4
Teraz przygotowałam kruszonkę. Przy pomocy paluszków, pougniatałam wszystkie składniki na kruszonkę i tyle roboty
5
Wyrośnięte ciasto dzieliłam na kawałki. Kawałki te wałkowałam i kroiłam na grubsze paski. Dwa paski zwijałam wokół siebie w takie spiralki, następnie zawijałam je w ślimaki. Środek ugniatałam tak, żeby powstało gniazdko na budyń.
6
Na gotowe gniazdka nakładamy łyżeczką budyń. Odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na parę minut, żeby podrosły. Przed samym wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy lekko mlekiem roślinnym i posypujemy kruszonką
7
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) i trzymamy około 25 minut.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 3 454 kcal |
Białka | 84 g |
Węglowodany | 679 g |
Cukry | 153 g |
Tłuszcze | 74 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 1 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 0 g |
Wielonienasycone | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 24 g |
Sól | 2 g |
Woda | 225 g |
Wapń | 14 mg |
PHE | 4 157 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit