Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Drożdżowe Bułeczki Z Budyniem I Kruszonką

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Opis przygotowania przepisu

1
Zaczęłam standardowo od zrobienia zaczynu. Do miski pokruszyłam drożdże, dodałam pół szklanki ciepłego (nie gorącego mleka), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszałam wszystko razem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2
Przygotowałam masę budyniową, żeby mogła dobrze przestygnąć. Tak naprawdę budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ale do budyniu dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Odstawiłam do wystygnięcia.
3
Do roztopionej margaryny dodałam ciepłe mleko (pół szklanki, połowa jest już w zaczynie). Mąkę przesiałam. Po upływie 20 minut, dodałam do zaczynu. Dodałam również resztę składników, czyli cukier i sól. Wszystko bardzo dobrze wyrobiłam tak aby dało się uformować z ciasta kulę. Kulę odłożyłam do miski, przykryłam i znowu odstawiłam w ciepłe miejsce tym razem na niecałą godzinkę. Mąkę można dodawać stopniowo i obserwować, czy jeszcze potrzeba czy nie
4
Teraz przygotowałam kruszonkę. Przy pomocy paluszków, pougniatałam wszystkie składniki na kruszonkę i tyle roboty
5
Wyrośnięte ciasto dzieliłam na kawałki. Kawałki te wałkowałam i kroiłam na grubsze paski. Dwa paski zwijałam wokół siebie w takie spiralki, następnie zawijałam je w ślimaki. Środek ugniatałam tak, żeby powstało gniazdko na budyń.
6
Na gotowe gniazdka nakładamy łyżeczką budyń. Odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na parę minut, żeby podrosły. Przed samym wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy lekko mlekiem roślinnym i posypujemy kruszonką
7
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) i trzymamy około 25 minut.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
3 454 kcal
Białka
84 g
Węglowodany
679 g
Cukry
153 g
Tłuszcze
74 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0 g
Wielonienasycone
0 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
24 g
Sól
2 g
Woda
225 g
Wapń
14 mg
PHE
4 157 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit