Lubella Inspiracje Makaron Conchiglioni 250 g
Gotuj z Lubellą Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta 60 minut, 4 osoby, średnie 1 opakowanie makaronu Conchiglioni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 serek typu feta, 5 dużych pomidorów, ok. 200 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, zioła do smaku Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. 3 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu, ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Serek typu feta rozdrobnić widelcem na talerzyku, a następnie dodać szpinaku i wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku. Pomidory obrać i pokroić, czosnek rozdrobnić, wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę podsmażyć, następnie wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać żółtym serem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 15-20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


