Delecta Karpatka królewska 410 g
Przygotować Do kremu smak waniliowy: 350 ml mleka 100 g masła lub margaryny Do kremu czekoladowego: 375 ml mleka 100 g masła lub margaryny Do ciasta: 250 ml wody (ok. 1 szklanki) 125 g margaryny 4-5 jaj (w zależności od wielkości) Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru Sposób Przygotowania Krem smak waniliowy: 1. Zawartość torebki z kremem o smaku waniliowym rozmieszaj w 150 ml mleka. Pozostałe 200 ml mleka zagotuj. 2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. 3. Zmiksuj ugotowaną masę, dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując. Krem czekoladowy: 1. Zawartość torebki z kremem czekoladowym rozmieszaj w 175 ml mleka. Pozostałe 200 ml mleka zagotuj. 2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 2 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. 3. Zmiksuj ugotowaną masę, dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując. Ciasto: 1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź. 2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. 3. Nagrzej piekarnik do temp. 220°C bez termoobiegu. 4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. 5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. 6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru. Składanie ciasta: 1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem czekoladowy, następnie krem o smaku waniliowym, przykryj główną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem. Dobra rada Karpatka królewska Przygotuj dodatkowo 250 ml schłodzonej śmietany 30-36% tł. Ciasto przygotuj wg sposobu podstawowego. Krem o smaku waniliowym ugotuj z udziałem 350 ml mleka, wystudź. Zmiksuj ze 100 g miękkiego masła lub margaryny. Krem czekoladowy ugotuj z udziałem 400 ml mleka, wystudź. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje udekorowane strużkami polewy czekoladowej.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


