Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Żurek wielkanocny

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

2 porcje
100 g
10 x 1 g
2 x sztuka (1 g)
6 x 1 g
5 g
sztuka (100 g)
100 g
50 g
300 x 1 g
porcja (50 g)
porcja (200 g)
5 g

Opis przygotowania przepisu

1
Najpierw zakwas: Do słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze, aby nie powstała pleśń. Domowy zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przeciągnąć przez praskę, a kiełbasę pokroić talarki i smażyć razem na wolnym ogniu.
3
Warzywa umyć i pokroić. Gotować ok 30 min do miękkości. Pod koniec gotowania dodać podsmażoną kiełbasę.
4
Powoli dolewać zakwas ciągle mieszając. Doprawić przyprawami do smaku. Ja zawsze na koniec gotowania skrapiam żurek sokiem z cytryny.
5
Dzięki czemu smak jest bardziej wyrazisty. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Pokroić w ćwiartki i podawać z żurkiem.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 541 kcal
Białka
56 g
Węglowodany
158 g
Cukry
19 g
Tłuszcze
33 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
29 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0,51 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
-
Błonnik
30 g
Sól
6 g
Woda
284 g
Wapń
266 mg
PHE
1 045 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit