Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
3 porcje
450 x 1 g | |
460 x 1 g | |
300 x 1 g | |
180 x 1 g | |
3 x 3 g | |
porcja (50 g) | |
154 x 1 ml | |
750 x 1 g | |
5 g | |
szczypta (2 g) | |
duża porcja (3 g) |
Opis przygotowania przepisu
1
Paprykę przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry i skropić delikatnie łyżką oliwy (5ml). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160°C i piec ok 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Upieczoną odstawić do ostygnięcia, następnie obrać z niej skórę.
2
Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Ziemniaki i batata obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w ćwiartki, a czosnek przecisnąć przez praskę. W woku rozgrzać oliwę(10ml). Wrzucić wszystkie warzywa i smażyć ok 5 minut, aż się zarumienią. Zalać całość 750 ml bulionu warzywnego i dusić do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodać obraną paprykę i zblendować na gładką krem.
3
Dodać przyprawy do smaku. Na koniec dodać łyżeczkę kremu kokosowego. Można podawać z grillowanym pieczywem lub pestkami dyni lub słonecznika.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 4 254 kcal |
Białka | 21 g |
Węglowodany | 363 g |
Cukry | 127 g |
Tłuszcze | 225 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 92 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 113 g |
Wielonienasycone | 14 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 36 g |
Sól | 2 g |
Woda | 451 g |
Wapń | 231 mg |
PHE | 1 039 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit