Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

3 porcje
450 x 1 g
460 x 1 g
300 x 1 g
180 x 1 g
3 x 3 g
porcja (50 g)
154 x 1 ml
750 x 1 g
5 g
szczypta (2 g)
3 g

Opis przygotowania przepisu

1
Paprykę przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry i skropić delikatnie łyżką oliwy (5ml). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160°C i piec ok 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Upieczoną odstawić do ostygnięcia, następnie obrać z niej skórę.
2
Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Ziemniaki i batata obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w ćwiartki, a czosnek przecisnąć przez praskę. W woku rozgrzać oliwę(10ml). Wrzucić wszystkie warzywa i smażyć ok 5 minut, aż się zarumienią. Zalać całość 750 ml bulionu warzywnego i dusić do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodać obraną paprykę i zblendować na gładką krem.
3
Dodać przyprawy do smaku. Na koniec dodać łyżeczkę kremu kokosowego. Można podawać z grillowanym pieczywem lub pestkami dyni lub słonecznika.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
4 254 kcal
Białka
21 g
Węglowodany
363 g
Cukry
127 g
Tłuszcze
225 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
92 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
113 g
Wielonienasycone
14 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
36 g
Sól
2 g
Woda
451 g
Wapń
231 mg
PHE
1 039 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit