Zdrowe ciastka marchewkowe
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
15 porcji
2 x sztuka (90 g) | |
50 g | |
250 x 1 g | |
320 x 1 g | |
10 x 1 g | |
2 x łyżka (10 ml) | |
50 x 1 g | |
40 x 1 g | |
30 x 1 ml | |
250 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Najpierw przygotuj dżem. Umieść śliwki, daktyle i wodę w małym garnku i zagotuj. Co jakiś czas mieszaj i ugniataj owoce widelcem, żeby uzyskać konsystencję dżemu.
2
Kiedy mieszanka zrobi się jednolita i lekko twarda, zdejmij dżem z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3
W blenderze wymieszaj dokładnie marchewki, banany, mus jabłkowy i olej kokosowy.
4
Przelej mieszankę do miski, dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Uformuj ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepkie, dodaj odrobinę mąki pełnoziarnistej.
5
Rozwałkuj ciasto tak, aby było cienkie, pokrój na kwadratowe kawałki i w środku każdego kwadratu umieść ½ łyżeczki dżemu. Złóż każdy kawałek w trójkąt i pokarbuj brzegi widelcem.
6
Połóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-33 minuty (w zależności od rozmiaru ciastek i piekarnika). Jeśli ciastka będą zbyt przypieczone, stwardnieją, dlatego po 20 minutach sprawdź je patyczkiem. Jeśli włożony do ciastka patyczek będzie suchy, to znaczy, że ciastko jest gotowe.
7
Ciastka najlepiej smakują na ciepło.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 2 787 kcal |
Białka | 107 g |
Węglowodany | 509 g |
Cukry | 116 g |
Tłuszcze | 31 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 19 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 3 g |
Wielonienasycone | 4 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 53 g |
Sól | 0,03 g |
Woda | 432 g |
Wapń | 282 mg |
PHE | 5 319 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit