Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Zdrowe ciastka marchewkowe

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

15 porcji
2 x sztuka (90 g)
50 g
250 x 1 g
320 x 1 g
10 x 1 g
2 x łyżka (10 ml)
50 x 1 g
40 x 1 g
30 x 1 ml
250 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Najpierw przygotuj dżem. Umieść śliwki, daktyle i wodę w małym garnku i zagotuj. Co jakiś czas mieszaj i ugniataj owoce widelcem, żeby uzyskać konsystencję dżemu.
2
Kiedy mieszanka zrobi się jednolita i lekko twarda, zdejmij dżem z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3
W blenderze wymieszaj dokładnie marchewki, banany, mus jabłkowy i olej kokosowy.
4
Przelej mieszankę do miski, dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Uformuj ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepkie, dodaj odrobinę mąki pełnoziarnistej.
5
Rozwałkuj ciasto tak, aby było cienkie, pokrój na kwadratowe kawałki i w środku każdego kwadratu umieść ½ łyżeczki dżemu. Złóż każdy kawałek w trójkąt i pokarbuj brzegi widelcem.
6
Połóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-33 minuty (w zależności od rozmiaru ciastek i piekarnika). Jeśli ciastka będą zbyt przypieczone, stwardnieją, dlatego po 20 minutach sprawdź je patyczkiem. Jeśli włożony do ciastka patyczek będzie suchy, to znaczy, że ciastko jest gotowe.
7
Ciastka najlepiej smakują na ciepło.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 787 kcal
Białka
107 g
Węglowodany
509 g
Cukry
116 g
Tłuszcze
31 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
19 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
3 g
Wielonienasycone
4 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
53 g
Sól
0,03 g
Woda
432 g
Wapń
282 mg
PHE
5 319 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit