Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Zapiekany makaron z ricottą i mozzarellą

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje

Opis przygotowania przepisu

1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie „al dente”. (można też dodać do wody trochę oliwy, żeby makaron się nie sklejał) Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Weź 1 małą cebulę i drobno posiekaj. Następnie weź 3 ząbki czosnku i pokrój drobno. Wrzuć cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż razem przez kolejne 2 minuty.
2
Następnie dodaj do cebuli i czosnku pomidory z puszki (ja miałem pokrojone pomidory z bazylią), 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu (ja użyłem soli himalajskiej i pieprzu 4 kolory - oba z młynka), wymieszaj i gotuj pod przykryciem 10 minut.
3
Zanim pulpa będzie gotowa, odcedź makaron, pokrój oba sery w kostkę i rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
4
Wymieszaj gotową pulpę z pomidorów z makaronem, ricottą i 1/2 mozzarelli. Tak wymieszaną masę przełóżdo naczynia do pieczenia, posyp pozostałą mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 ° C - 190 ° C.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 879 kcal
Białka
117 g
Węglowodany
245 g
Cukry
34 g
Tłuszcze
45 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
28 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0 g
Wielonienasycone
0,08 g
Cholesterol
-
Błonnik
17 g
Sól
2 g
Woda
56 g
Wapń
24 mg
PHE
5 830 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit