Zapiekany makaron z ricottą i mozzarellą
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
4 porcje
300 x 1 g | |
58 x 1 g | |
9 x 1 g | |
400 x 1 g | |
266 x 1 g | |
200 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie „al dente”. (można też dodać do wody trochę oliwy, żeby makaron się nie sklejał) Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Weź 1 małą cebulę i drobno posiekaj. Następnie weź 3 ząbki czosnku i pokrój drobno. Wrzuć cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż razem przez kolejne 2 minuty.
2
Następnie dodaj do cebuli i czosnku pomidory z puszki (ja miałem pokrojone pomidory z bazylią), 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu (ja użyłem soli himalajskiej i pieprzu 4 kolory - oba z młynka), wymieszaj i gotuj pod przykryciem 10 minut.
3
Zanim pulpa będzie gotowa, odcedź makaron, pokrój oba sery w kostkę i rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
4
Wymieszaj gotową pulpę z pomidorów z makaronem, ricottą i 1/2 mozzarelli. Tak wymieszaną masę przełóżdo naczynia do pieczenia, posyp pozostałą mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 ° C - 190 ° C.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 879 kcal |
Białka | 117 g |
Węglowodany | 245 g |
Cukry | 34 g |
Tłuszcze | 45 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 28 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 0 g |
Wielonienasycone | 0,08 g |
Cholesterol | - |
Błonnik | 17 g |
Sól | 2 g |
Woda | 56 g |
Wapń | 24 mg |
PHE | 5 830 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit