Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wysokobiałkowy wegański pasztet

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

20 porcji
1,8 x 100 g
2 x porcja (100 g)
120 x 1 g
1,9 x sztuka (100 g)
15 x 1 ml
2 x 3 g
0,4 x 100 g
3 g
3 x 1 g
3 x 1 g
łyżeczka (5 g)
3 g
1,5 x 100 ml
2 x 1 g
1,8 x 100 g

Opis przygotowania przepisu

1
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy ok 12h- najlepiej przez noc.
2
Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości w mocno słonej wodzie z liściem laurowym.
3
Kiedy ciecierzycy zostanie 15 minut(będzie właściwie miękka) dodajemy do niej soczewice. Ugotują się razem.
4
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną do miękkości.
5
Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dużą kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6
Na patelni rozgrzewany oliwę. Cebulę i marchewkę smażymy na złoto.
7
Do misy blendera wkładamy: ugotowaną cieciorkę, ugotowaną soczewicę, ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażoną marchewkę i cebulę, czosnek, płatki drożdżowe, przyprawy, 150ml wody.
8
Wszystko miksujemy na gładką masę.
9
W tym momencie próbujemy masę i sprawdzamy czy nie potrzeba jej większej ilości soli lub pieprzu. W razie potrzeby dodajemy wg. uznania.
10
Masę przekładamy do natłuszczonej silikonowej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia.
11
Wygładzamy, pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
12
Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Podajemy z pieczywem lub warzywami.
20 porcji, czas przygotowania ok 1h + 1h pieczenia

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 395 kcal
Białka
133 g
Węglowodany
354 g
Cukry
33 g
Tłuszcze
35 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
4 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
11 g
Wielonienasycone
2 g
Cholesterol
-
Błonnik
55 g
Sól
5 g
Woda
447 g
Wapń
360 mg
PHE
6 652 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit