Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wegańskie pierogi z farszem z dyni

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

3 porcje
3 x 100 g
5 x 3 ml
100 ml
łyżeczka (5 g)
4 x 100 g
150 g
porcja (50 g)
3 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Dynię obieramy i ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy razem pod przykryciem dopóki dynia nie zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy dynia i cebulka są już uduszone, łączymy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem (ja lubię jak są mocno pieprzne), i przeciskamy całość przez praskę jak na kopytka.
2
Farsz jest gotowy i zabieramy się za ciasto! Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy olej, sól i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Urywamy część i wałkujemy, wycinamy kółeczko, na środek kładziemy łyżeczkę farszy i zlepiamy pieroga.
3
Ciasto, które nie jest aktualnie w użytku czeka sobie przykryte woreczkiem lub ściereczką na swoją kolej. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 4-5 min od wypłynięcia, Standardowo zmniejszamy ogień po wypłynięciu pierogensów. Podajemy z duszoną cebulką lub podpieczone na patelni.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 514 kcal
Białka
47 g
Węglowodany
289 g
Cukry
16 g
Tłuszcze
21 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
3 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
11 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
-
Błonnik
14 g
Sól
5 g
Woda
144 g
Wapń
28 mg
PHE
2 353 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit