Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

10 porcji

Opis przygotowania przepisu

1
Soczewicę i kaszę jaglaną przepłucz i zalej w garnku bulionem. Gotuj, aż soczewica się rozpadnie i bulion odparuje – około pół godziny. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
2
W tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Cebule pokrój w kostkę a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na patelni na łyżce oliwy.
3
Ostudź kaszę jaglaną z soczewicą. Gdy będzie miała temperaturę pokojową (będzie letnia), dodaj płatki jaglane oraz skrobię i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj wodę.
4
Dopraw roztartą w moździerzu kolendrą, curry, kminem rzymskim, papryką oraz chili i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż do formy keksówki (najlepiej silikonowej) i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 415 kcal
Białka
121 g
Węglowodany
414 g
Cukry
49 g
Tłuszcze
29 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
3 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
8 g
Wielonienasycone
2 g
Cholesterol
-
Błonnik
94 g
Sól
2 g
Woda
1 633 g
Wapń
354 mg
PHE
5 706 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit