Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Wegańska zupa kokosowa

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje

Opis przygotowania przepisu

1
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, z chili usuwamy pestki i również drobno kroimy.
2
Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem. Kiedy lekko się, jak to moja babcia mówi „zeszmacą”, dodajemy posiekaną papryczkę chili. Dusimy to wszystko razem pod przykryciem około 2-3 minutki.
3
Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy całość przez około 10 minut na wolnym ogniu.
4
Doprawiamy zupę sosem sojowym (3-4łyżki), curry (około łyżeczki), jeśli trzeba dosalamy.
5
Jak się chwilę pogotuje, dodajemy mleczko kokosowe – przed dodaniem należy je dokładnie wymieszać.
6
Całość gotujemy jeszcze parę minut. Na sam koniec dodajemy sok z połowy limonki. Próbujemy, jeśli trzeba doprawiamy
7
Tofu kroimy w cienkie paski, polewamy sosem sojowym (super jeśli trochę poleży w tym sosie to lepiej „przesiąknie” smakiem). Następnie smażymy je na odrobinie oleju z obu stron.
8
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
9
Do miseczki wkładamy makaron, przygotowane wcześniej tofu, zalewamy naszą zupą i posypujemy dużą ilością szczypiorku.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 929 kcal
Białka
12 g
Węglowodany
206 g
Cukry
68 g
Tłuszcze
59 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
55 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0,63 g
Wielonienasycone
0,36 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
3 g
Sól
2 g
Woda
300 g
Wapń
129 mg
PHE
612 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit