Wegańska zupa kokosowa
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
4 porcje
250 ml | |
6 x 100 g | |
10 g | |
10 g | |
porcja (50 g) | |
40 x 1 ml | |
10 x 1 ml | |
5 x 1 g | |
100 g | |
1 ml | |
10 x 1 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, z chili usuwamy pestki i również drobno kroimy.
2
Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem. Kiedy lekko się, jak to moja babcia mówi „zeszmacą”, dodajemy posiekaną papryczkę chili. Dusimy to wszystko razem pod przykryciem około 2-3 minutki.
3
Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy całość przez około 10 minut na wolnym ogniu.
4
Doprawiamy zupę sosem sojowym (3-4łyżki), curry (około łyżeczki), jeśli trzeba dosalamy.
5
Jak się chwilę pogotuje, dodajemy mleczko kokosowe – przed dodaniem należy je dokładnie wymieszać.
6
Całość gotujemy jeszcze parę minut. Na sam koniec dodajemy sok z połowy limonki. Próbujemy, jeśli trzeba doprawiamy
7
Tofu kroimy w cienkie paski, polewamy sosem sojowym (super jeśli trochę poleży w tym sosie to lepiej „przesiąknie” smakiem). Następnie smażymy je na odrobinie oleju z obu stron.
8
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
9
Do miseczki wkładamy makaron, przygotowane wcześniej tofu, zalewamy naszą zupą i posypujemy dużą ilością szczypiorku.
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 929 kcal |
Białka | 12 g |
Węglowodany | 206 g |
Cukry | 68 g |
Tłuszcze | 59 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 0,63 g |
Wielonienasycone | 0,36 g |
Cholesterol | 0 mg |
Błonnik | 3 g |
Sól | 2 g |
Woda | 300 g |
Wapń | 129 mg |
PHE | 612 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit