Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Uszka z grzybami

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

7 porcji
300 x 1 g
150 x 1 ml
30 x 1 ml
3 g
800 x 1 g
30 x 1 g
duża porcja (20 g)
3 ml
3 g

Opis przygotowania przepisu

1
Dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby. Na drugi dzień odcedzić, wypłukać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
2
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pieczarki(do miękkości, aż całą woda odparuje). Dodać masło i posiekane grzyby i dusić ok 12-15 min. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
3
Teraz ciasto. Wszystkie składniki; mąkę, wodę, olej i sól połączyć w misce na jednolitą masę. Blat podsypać mąka i wyrabiać ciasto ok 5min. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą kolejno wałkować. Wycinać kółka za pomocą szklanki/kieliszka. Na każde kółko nakładać farsz łyżeczką. Zaklejać tak jak pierogi, następnie zlepiając dwa końce pierożka tworząc charakterystyczne uszko.
4
Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię wody. Z podanych proporcji wyszło mi 70 sztuk.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 790 kcal
Białka
69 g
Węglowodany
245 g
Cukry
6 g
Tłuszcze
58 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
13 g
Kwasy tłuszczowe trans
0,55 g
Mono nienasycone
26 g
Wielonienasycone
10 g
Cholesterol
48 mg
Błonnik
26 g
Sól
3 g
Woda
871 g
Wapń
74 mg
PHE
3 466 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit