Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Tiramisu z kalafiora

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

16 porcji
6 x sztuka (55 g)
6 x porcja (10 g)
6 x łyżka (10 g)
0,3 x 100 g
szczypta (2 g)
0,05 x 100 g
0,5 x 100 ml
0,3 x 100 ml
łyżka (10 g)
4 x 100 g
100 г
1,6 x 100 g
4 x 100 g
10 x 1 g
1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Jajka ubić na puszystą masę z solą dosypując pod koniec erytrytol. Dodać ekstrakt z wanilii, rozpuszczone masło klarowane oraz mąkę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie termoobiegu przez ok. 25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Przekroić na 2 równe blaty lub wykroić kilka mniejszych okrągłych blatów. W międzyczasie przygotować krem.
2
Kalafiora ugotować na miękko i dobrze odcedzić odciskając z nadmiaru wody. Jeszcze ciepłego kalafiora zblendować z musem kokosowym oraz żelatyną. Gdy ostygnie dodać stewię oraz jogurt kokosowy i ponownie zblendować na gładką masę. Schłodzoną śmietankę kokosową (stała część z puszki mleka kokosowego) ubić na sztywno. Delikatnie połączyć obie masy. W razie potrzeby dosłodzić.
3
Kawę ostudzić i wymieszać z rumem. Tym naparem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć połowę kremu z kalafiora. Posypać połową kakao. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i jego nasączyć pozostałą kawą z rumem. Wyłożyć na wierzch resztę kremu i posypać pozostałym kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez min 2 h (a najlepiej całą noc).
4
Po więcej przepisów na zdrowe słodkości zapraszam na https://moderncavegirl.pl

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
3 057 kcal
Białka
87 g
Węglowodany
103 g
Cukry
34 g
Tłuszcze
255 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
192 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
14 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
1 578 mg
Błonnik
54 g
Sól
2 g
Woda
418 g
Wapń
358 mg
PHE
4 036 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit