Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Tarta serowa z figami

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

12 porcji
6 x mała sztuka (50 g)
łyżeczka (5 ml)
100 g
100 g
3 x 20 g
szczypta (2 g)
2 x 250 ml
3 x 50 g

Opis przygotowania przepisu

1
2 jajka, oliwę, mąkę kokosową, masło klarowane i 1/3 erytrytolu umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie prostokątna). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2
Kolejne dwa jajka wybełtać z mlekiem kokosowym i zagotować. Gdy jajka się zetną, odstawić z palnika i odcedzić masę na sitku wyłożonym chustą serowarską lub ściereczką o luźnym splocie. Ostudzić (można przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce).
3
Spód tarty podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 10 minut. W tym czasie masę "serową" zmiksować z pozostałymi jajkami i erytrytolem. Wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w plastry, wyłożyć na wierzchu. Wstawić z powrotem do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160 stopni i włączając funkcję pary (można też piec tartę w kąpieli wodnej). Piec ok. 30 - 40 minut.
4
Po więcej przepisów na zdrowe i smaczne ciasta zapraszam na https://moderncavegirl.pl

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 624 kcal
Białka
71 g
Węglowodany
179 g
Cukry
41 g
Tłuszcze
108 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
54 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
17 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
1 449 mg
Błonnik
46 g
Sól
2 g
Woda
604 g
Wapń
376 mg
PHE
3 546 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit