Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Pulpety z cukinii z kaszą jaglaną

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

2 porcje
100 x 1 g
400 x 1 g
sztuka (55 g)
60 x 1 g
400 x 1 g
20 ml
2 x szczypta (2 g)
2 x 2 g
2 x 3 g
porcja (10 g)
2 x 2 g
łyżeczka (5 ml)

Opis przygotowania przepisu

1
2 ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Do małego garnka wlewamy oliwę i dodajemy czosnek. Podgrzewamy aż czosnek zacznie pachnieć. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy pomidory z puszki, połowę oregano, połowę soli oraz połowę pieprzu. Gotujemy do konsystencji gęstego sosu.
2
Kiedy konsystencja będzie taka jak lubimy wyłączamy grzanie, wrzucamy porwane listki świeżej bazylii i mieszamy.
3
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy. Do cukinii dodajemy jajko, bułkę, drugą połowę oregano, soli oraz pieprzu.
4
Z masy cukiniowej formujemy małe pulpeciki i smażymy z każdej strony na oleju.
5
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
6
Na talerz wykładamy kaszę, polewamy ją sosem i na niego układamy pulpety.
2 porcje, czas przygotowania ok 40 minut

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 072 kcal
Białka
37 g
Węglowodany
142 g
Cukry
21 g
Tłuszcze
35 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
4 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
19 g
Wielonienasycone
7 g
Cholesterol
237 mg
Błonnik
15 g
Sól
5 g
Woda
377 g
Wapń
433 mg
PHE
1 482 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit