Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Prosty przepis na chleb

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

8 porcji
170 x 1 g
60 x 1 g
280 x 1 ml
15 x 1 ml
2 x szczypta (2 g)
5 x 1 g
7 x 1 g
170 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.Pozostałe suche składniki i oliwę przesypać do dużej miski i wlać do nich wodę z drożdżami.Ciasto wymieszać do połączenia składników, nie wyrabiać.Przykryć ściereczką i zostawić na ok 60 min w ciepłe miejsce.
2
Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je.Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od rąk,wtedy przełożyć je do posmarowanej delikatnie oliwą i oprószonej mąką formy.Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min.Wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
3
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45-50 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
4
Jeśli lubisz chrupiącą skórkę chleba, jednym z niezawodnych sposobów na jej otrzymanie jest wrzucenie naczynia wypełnionego kostkami lodu na dno piekarnika. Parująca woda doda chrupkości zewnętrznej części chlebka.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 596 kcal
Białka
52 g
Węglowodany
287 g
Cukry
9 g
Tłuszcze
23 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
3 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
12 g
Wielonienasycone
4 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
31 g
Sól
4 g
Woda
307 g
Wapń
85 mg
PHE
2 519 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit