Pizza z kalafiora
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
3 porcje
4 x 100 g | |
duża sztuka (60 g) | |
2 x łyżka (10 g) | |
5 x 1 g | |
szczypta (2 g) | |
4 x 1 g | |
50 g | |
porcja (3 g) | |
3 x łyżka (10 ml) | |
2 x 1 g | |
porcja (50 g) | |
3 x porcja (9 g) | |
50 g |
Opis przygotowania przepisu
1
Kalafiora zetrzeć na tarce, po czym ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i odcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia.
2
Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na gorącej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku. Konsystencję dopasować do swoich upodobań. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut.
3
Po więcej przepisów na zdrowe dania zapraszam na https://moderncavegirl.pl
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 925 kcal |
Białka | 42 g |
Węglowodany | 38 g |
Cukry | 25 g |
Tłuszcze | 67 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 17 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 29 g |
Wielonienasycone | 10 g |
Cholesterol | 259 mg |
Błonnik | 21 g |
Sól | 3 g |
Woda | 440 g |
Wapń | 403 mg |
PHE | 2 080 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit