Lazania z cukinii z kalafiorowym beszamelem
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
4 porcje
5 x 100 g | |
łyżka (10 ml) | |
porcja (50 g) | |
0,2 x 100 g | |
3 x porcja (100 g) | |
2 x 100 g | |
sztuka (55 g) | |
20 x 1 g | |
5 x 1 g | |
łyżeczka (5 g) | |
duża porcja (3 g) | |
porcja (20 g) |
Opis przygotowania przepisu
1
Cukinię kroimy na wąskie wstążki (niczym tagliatelle) lub kroimy spiralizerem na spaghetti. Posypujemy solą i odstawiamy. Cukinia musi puścić wodę. W międzyczasie szklimy cebulę na oleju kokosowym, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 7-8 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pastę lub koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, po czym odstawiamy i dajemy ostygnąć.
2
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy surowe jajko i miksujemy dokładnie aż powstanie jednorodna masa. W tym momencie wszystkie elementy naszej układanki- zapiekanki są gotowe. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni Celsjusza. Cukinię odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
3
Kolejność warstw jest następująca: na dno żaroodpornego naczynia dajemy kilka łyżek sosu mięsnego, następnie posypujemy to wstążkami z cukinii i pokrywamy trzecią warstwą, czyli naszym beszamelem z kalafiora. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniśmy mieć warstwę beszamelu kalafiorowego. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch mąką migdałową (jako wizualną imitację sera).
4
Po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę i przed krojeniem dajemy jej chwilę odpocząć.
5
Po więcej przepisów na zdrowe dania zapraszam na https://moderncavegirl.pl
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 427 kcal |
Białka | 120 g |
Węglowodany | 40 g |
Cukry | 21 g |
Tłuszcze | 88 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 42 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 3 g |
Wielonienasycone | 2 g |
Cholesterol | 237 mg |
Błonnik | 14 g |
Sól | 6 g |
Woda | 507 g |
Wapń | 197 mg |
PHE | 5 945 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit