Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Krem z selera naciowego i ziemniaków

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

8 porcji
6 x porcja (200 g)
porcja (64 g)
2 x porcja (50 g)
3 x 3 g
3 g
100 g
250 x 1 ml
750 ml
szczypta (2 g)
duża porcja (3 g)
20 ml
porcja (10 g)
100 g
20 g

Opis przygotowania przepisu

1
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy.
2
Ziemniaki i seler naciowy kroimy na mniejsze części i dodajemy do garnka.
3
Do garnka wlewamy 750 ml wody i dodajemy przyprawy po 1 łyżeczce: kurkuma, majeranek, ostrą paprykę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogoniu pod przykryciem ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
4
W tym czasie prażymy delikatnie płatki migdałów na suchej patelni i odkładamy na bok.
5
Do ugotowanych warzyw wlewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
6
Przygotowany krem nalewamy do miski. Na wierzch kremu dodajemy 1-2 łyżki słodkiej śmietanki, łyżkę blanszowanych migdałów. Posypujemy ostrą papryką i świeżo mielonym pieprzem.
35 minut

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 855 kcal
Białka
42 g
Węglowodany
261 g
Cukry
36 g
Tłuszcze
67 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
25 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
12 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
24 g
Sól
3 g
Woda
844 g
Wapń
69 mg
PHE
1 596 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit