Keto cinnamon rolls
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
7 porcji
65 x 1 ml | |
10 x 1 g | |
20 x 1 g | |
2 x sztuka (55 g) | |
20 x 1 g | |
40 x 1 g | |
3 x łyżka (10 g) | |
6 x łyżka (10 ml) | |
35 x 1 g | |
2,5 x porcja (10 g) | |
5 x 1 g | |
szczypta (2 g) | |
2 x łyżeczka (3 g) |
Opis przygotowania przepisu
1
40 ml mleka kokosowego wymieszać z drożdżami i 10 g inuliny, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby „ruszyły”. Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, jogurt oraz 20 g erytrytolu. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz (zostawić 30 g oleju kokosowego do nadzienia) i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 – 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.
2
30 g oleju kokosowego rozpuścić z 20 g erytrytolu i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 – 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.
3
10 g inuliny rozpuścić w 25 ml mleka kokosowego i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
4
Po więcej przepisów na smaczne i zdrowe dania zapraszam na https://moderncavegirl.pl
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 1 252 kcal |
Białka | 29 g |
Węglowodany | 61 g |
Cukry | 10 g |
Tłuszcze | 105 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 77 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Mono nienasycone | 8 g |
Wielonienasycone | 3 g |
Cholesterol | 552 mg |
Błonnik | 57 g |
Sól | 3 g |
Woda | 64 g |
Wapń | 175 mg |
PHE | 1 257 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit