Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Kalafiorowe curry tikka masala

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

4 porcje
500 x 1 g
60 x 1 g
porcja (50 g)
150 x 1 g
20 x 1 g
10 x 1 g
porcja (50 g)
3 g
1 g
50 x porcja (50 g)
3 ml
szczypta (2 g)
3 g
2 x 1 g
5 g

Opis przygotowania przepisu

1
Orzechy i suszone pomidory zalać ciepłą wodą na godzinę przed przygotowaniem obiadu.
2
Piekarnik nagrzać na 170°C.
3
W tym czasie przygotować kalafior. Umyć i obrać z liści. Rozdrobnić na małe różyczki. Do miski utrzeć skórkę z cytryny (nie ścierać białej części, powoduje ona goryczkowaty posmak), dodać jogurt, łyżkę oleju, kurkumę, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać razem z kalafiorem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 min na złoty kolor.
4
Orzechy i suszone pomidory odcedzić. Z wody. Wrzucić do blendera, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, puree pomidorowe i blendować na gładką jednolitą masę.
5
Na rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki oleju. Podsmażyć laskę cynamonu, kardamon i goździki. Dodać posiekany czosnek i utarty imbir, zeszklić na złoto.
6
Dodać zblendowaną masę i upieczonego kalafiora. Zmniejszyć ogień. Dodawać stopniowo bulion(tak aby masa nie była rzadka. Zostawić tak na ok 5 min.
7
Podawać z ugotowanym ryżem, posypać pietruszką do dekoracji.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
8 463 kcal
Białka
126 g
Węglowodany
826 g
Cukry
99 g
Tłuszcze
561 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
258 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
17 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
-
Błonnik
19 g
Sól
70 g
Woda
706 g
Wapń
1 093 mg
PHE
6 157 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit