Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Falafel z ciecierzycy

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

1 porcja
190 x 1 g
40 x 1 g
40 x 1 g
13 x 1 g
13 x 1 g
130 x 1 g
65 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Ciecierzycę opłucz pod wodą. Drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj ciecierzycę, cebulę, pietruszkę i czosnek ręcznym mikserem do konsystencji pasty. Do masy dodaj prażony na patelni sezam, doprawić solą i pieprzem.
2
Wszystko dokładnie miksujemy i formujemy małe kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 20-30 minut.
3
W międzyczasie gotujemy ryż, który solimy i dodajemy trochę curry. Przygotujemy do spożycia sałatkę z drobno startej marchewki, którą skropimy sokiem z cytryny ze szczyptą cynamonu. Falafel podawany jest z ryżem i surówką.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
580 kcal
Białka
20 g
Węglowodany
100 g
Cukry
15 g
Tłuszcze
9 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
3 g
Wielonienasycone
3 g
Cholesterol
-
Błonnik
18 g
Sól
1 g
Woda
185 g
Wapń
118 mg
PHE
985 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit