Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Falafel – przepis na zdrowe kotleciki z ciecierzycy

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

30 porcji
300 x 1 g
20 g
10 x 1 g
20 x 1 g
15 x 1 ml
5 g
5 g
5 x 1 g
porcja (3 g)
5 g
szczypta (2 g)
3 x 1 g

Opis przygotowania przepisu

1
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc.
2
Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:). Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną.
3
Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczką oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.
4
Falafel z mojego przepisu wychodzi dosyć suchy, ponieważ nie smażymy go w dużej ilości tłuszczu. Dlatego warto zjeść kotleciki z sosem czosnkowym. 4 kotleciki falafel z sosem z dwóch łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu z dodatkiem suszonego czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu będą miały 200 kcal (2 kotlety z łyżką serka tylko 100 kcal). Doskonały sposób na bogatą w białko przekąskę!

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
1 287 kcal
Białka
63 g
Węglowodany
161 g
Cukry
5 g
Tłuszcze
30 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
2 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
12 g
Wielonienasycone
2 g
Cholesterol
-
Błonnik
41 g
Sól
2 g
Woda
78 g
Wapń
517 mg
PHE
3 174 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit