Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

CINNAMON ROLLS, CZYLI PO PROSTU BUŁECZKI CYNAMONOWE

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Opis przygotowania przepisu

1
Robimy zaczyn. Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z ciepłą wodą oraz jedną łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godzinki.
2
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki margaryny. (Rondelek możemy sobie zostawić, bo będziemy rozpuszczać jeszcze drugą część do nadzienia)
3
Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy elastyczną masę, która nie klei się do rąk. (wszystkie składniki 1-6)
4
Całość znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ale teraz na dłużej ! Nawet godzinkę !
5
Roztapiamy 3-4 łyżki margaryny.
6
Po upływie czasu ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką. Wałkujemy ciasto w prostokąt ale nie za cienko ! Prostokąt smarujemy roztopioną margaryną i posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Robimy to „na oko”
7
Zawijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku naszego prostokąta.
8
Roladę kroimy na plastry. Mają nam wyjść około 3 cm ślimaki. (Poniżej zdjęcie jak ma to wyglądać).
9
Ślimaki przekładamy na blachę w około centymetrowych odstępach, w sposób pokazany poniżej.
10
Znowu przykrywamy ściereczką i czekamy aż sobie jeszcze podrosną – 10 – 15 minut.
11
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
12
Pieczemy 15/20 minut. Należy kontrolować czas, nie za długo żeby się nie wysuszyły i nie za krótko żeby nie były surowe

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
779 kcal
Białka
27 g
Węglowodany
119 g
Cukry
11 g
Tłuszcze
32 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,45 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
0 g
Wielonienasycone
0,08 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
14 g
Sól
0,02 g
Woda
151 g
Wapń
144 mg
PHE
1 345 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit