Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Ciecierzyca – przepis na zapiekaną cieciorkę z pomidorami i serem feta

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

2 porcje
100 g
400 x 1 g
60 x 1 g
50 x 1 g
łyżeczka (5 ml)
3 g
5 x szczypta (2 g)
3 g
5 g
porcja (6 g)
porcja (5 g)
porcja (5 g)

Opis przygotowania przepisu

1
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień gotuj w nowej wodzie przez godzinę.
2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kmin rzymski oraz kolendrę rozetrzyj w moździerzu.Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
3
Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj ciecierzycę i dopraw sporą ilością przypraw.
4
Uważaj, aby nie przesadzić z solą, bo ser feta jest już mocno słony. Dodaj pomidora i duś kilka minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiekaj 15 minut
5
. Możesz również posypać danie serem na patelni i dusić, aż ser zmięknie.

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
746 kcal
Białka
36 g
Węglowodany
81 g
Cukry
17 g
Tłuszcze
26 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
10 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
7 g
Wielonienasycone
1 g
Cholesterol
53 mg
Błonnik
24 g
Sól
10 g
Woda
473 g
Wapń
483 mg
PHE
1 803 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit