Chlebek rwany ziołowo czosnkowy
Składniki
{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}} | {{item.unit}} |
Składniki
6 porcji
600 x 1 g | |
4 x 10 g | |
łyżeczka (5 g) | |
3,5 x 100 ml | |
2 x łyżeczka (5 g) | |
4 x łyżka (10 ml) | |
100 g | |
2 x porcja (20 g) | |
3 x 3 g | |
łyżeczka (5 g) | |
2 x duża porcja (3 g) |
Opis przygotowania przepisu
1
Jak zrobić ciasto? Zrób rozczyn. W tym celu do miseczki pokrusz drożdże, dodaj 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabierz ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chlebek). Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 10 minut .
2
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę. Wymieszaj składniki do połączenia. Wstępnie drewnianą łyżką następnie dłońmi wyrabiaj ciasto przez ok 5 minut.
3
Wyrośnięte ciasto podziel na pół, drugą część włóż do miski i przykryj ściereczka bawełnianą . Następnie pierwszą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
4
Następnie posmaruj cały prostokąt wcześniej przygotowanym masełkiem a później pokrój na paski o szerokości ok. 5-6 cm.
5
Uszykuj tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, bądź inną okrągłą blaszkę o średnicy 22cm . Każdy pasek zwijaj w harmonijkę i tak złożone układaj w tortownicy. Powtórz tak ze wszystkimi paskami. Tak przygotowany chlebek przykryj bawełniana ściereczką i zostaw na 10-15 minut.
6
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra –dół ️). Piecz przez ok. 30-35minut do zarumieniania.
czas przygotowania ok. 60 minut, przepis zaspokoi głód całej rodziny :)
Wartości odżywcze
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna | 3 275 kcal |
Białka | 69 g |
Węglowodany | 445 g |
Cukry | 9 g |
Tłuszcze | 131 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 3 g |
Mono nienasycone | 56 g |
Wielonienasycone | 7 g |
Cholesterol | 240 mg |
Błonnik | 20 g |
Sól | 15 g |
Woda | 374 g |
Wapń | 53 mg |
PHE | 3 431 mg |
Wartość energetyczna | {{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal- |
Białka | {{recipe.protein}} g- |
Węglowodany | {{recipe.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{recipe.sugar}} g- |
Tłuszcze | {{recipe.fat}} g- |
Nasycone kwasy tłuszczowe | {{recipe.saturatedFattyAcid}} g- |
Kwasy tłuszczowe trans | {{recipe.transFattyAcid}} g- |
Mono nienasycone | {{recipe.monoSaturated}} g- |
Wielonienasycone | {{recipe.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{recipe.cholesterol}} mg- |
Błonnik | {{recipe.fiber}} g- |
Sól | {{recipe.salt}} g- |
Woda | {{recipe.water}} g- |
Wapń | {{recipe.calcium}} mg- |
PHE | {{recipe.phe}} mg |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit