Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Chlebek rwany ziołowo czosnkowy

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Składniki

6 porcji
600 x 1 g
4 x 10 g
łyżeczka (5 g)
3,5 x 100 ml
2 x łyżeczka (5 g)
4 x łyżka (10 ml)
100 g
2 x porcja (20 g)
3 x 3 g
łyżeczka (5 g)
2 x duża porcja (3 g)

Opis przygotowania przepisu

1
Jak zrobić ciasto? Zrób rozczyn. W tym celu do miseczki pokrusz drożdże, dodaj 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabierz ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chlebek). Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 10 minut .
2
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę. Wymieszaj składniki do połączenia. Wstępnie drewnianą łyżką następnie dłońmi wyrabiaj ciasto przez ok 5 minut.
3
Wyrośnięte ciasto podziel na pół, drugą część włóż do miski i przykryj ściereczka bawełnianą . Następnie pierwszą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
4
Następnie posmaruj cały prostokąt wcześniej przygotowanym masełkiem a później pokrój na paski o szerokości ok. 5-6 cm.
5
Uszykuj tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, bądź inną okrągłą blaszkę o średnicy 22cm . Każdy pasek zwijaj w harmonijkę i tak złożone układaj w tortownicy. Powtórz tak ze wszystkimi paskami. Tak przygotowany chlebek przykryj bawełniana ściereczką i zostaw na 10-15 minut.
6
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra –dół ️). Piecz przez ok. 30-35minut do zarumieniania.
czas przygotowania ok. 60 minut, przepis zaspokoi głód całej rodziny :)

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
3 275 kcal
Białka
69 g
Węglowodany
445 g
Cukry
9 g
Tłuszcze
131 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
55 g
Kwasy tłuszczowe trans
3 g
Mono nienasycone
56 g
Wielonienasycone
7 g
Cholesterol
240 mg
Błonnik
20 g
Sól
15 g
Woda
374 g
Wapń
53 mg
PHE
3 431 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit