Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Bigos świąteczny

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Opis przygotowania przepisu

1
Najpierw namocz grzyby w letniej wodzie parę godzin wcześniej.
2
Odsącz kapustę kiszoną i poszatkuj, potem wrzuć do dużego garnka i zacznij ją gotować na małym ogniu. Jeśli kapusta jest dla Ciebie za kwaśna to przepłucz ją wcześniej wodą.
3
Poszatkuj świeżą kapustę, sparz ją wrzątkiem i dodaj do kapusty kiszonej, dodaj wszystko przyprawy i przykryj pokrywką.
4
Pokrój mięso i wędliny na małe kawałki i podsmaż najpierw mięso a potem wędliny na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.
5
Dodaj podsmażone mięso do kapusty, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj.
6
Gotuj całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, ewentualnie dodając wody przez 3 godziny.
7
Teraz najlepiej zapomnieć na parę godzin albo na noc o bigosie i wystawić go na balkon.
8
Następnie poszatkuj cebulę, podsmaż ją na patelni i dodaj do bigosu. Zacznij go znowu gotować na małym ogniu.
9
Poszatkuj namoczone grzyby i suszone śliwki i dodaj je do bigosu.
10
Dolej do bigosu wino, wymieszaj porządnie i daj mu się jeszcze 2h pogotować.
Bigos na święta

Kategoria

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 668 kcal
Białka
235 g
Węglowodany
136 g
Cukry
58 g
Tłuszcze
123 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
35 g
Kwasy tłuszczowe trans
0 g
Mono nienasycone
12 g
Wielonienasycone
6 g
Cholesterol
300 mg
Błonnik
59 g
Sól
27 g
Woda
343 g
Wapń
1 117 mg
PHE
11 744 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit