Dine4Fit
star star star star star_half
menu
menu
search close
account

Beza z pieczonymi śliwkami i pistacjami

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Składniki

{{recipe.portionsString}}
{{item.foodstuff.title}} {{item.foodstuff.title}}
{{item.unit}}

Opis przygotowania przepisu

1
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25minut w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół. Studzimy.
2
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy będzie już biała zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Robimy to cierpliwie i powoli, do uzyskania gęstej błyszczącej piany.
3
Do piany wlewamy ocet, ponownie krótko miksujemy.
4
Do piany przesiewamy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy szpatułką.
5
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią pianę z białek tak by powstał placek średnicy ok 23-24cm(możemy wcześniej narysować sobie na papierze kółko o takich wymiarach).
6
Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika a po 5 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny.
7
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku(dobrze piec wieczorem i zostawić ją na noc)
8
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Jeśli nie lubicie mega słodkich deserów to nie dodawajcie do niej cukru.
9
Bezę delikatnie przekładamy na duży talerz. Wykładamy na nią śmietanę. Na śmietanie układamy ostudzone śliwki z sosem, który wytworzył się podczas ich pieczenia. Śliwki posypujemy obranymi i posiekanymi pistacjami.
8 dużych porcji, czas przygotowania ok 20 minut+25minut pieczenia śliwek oraz 1,5h pieczenia bezy

Wartości odżywcze

fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Białka
fiber_manual_record Węglowodany
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tłuszcze
fiber_manual_record Nasycone kwasy tłuszczowe
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Wartość energetyczna
2 268 kcal
Białka
31 g
Węglowodany
343 g
Cukry
327 g
Tłuszcze
88 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
57 g
Kwasy tłuszczowe trans
0,18 g
Mono nienasycone
0,68 g
Wielonienasycone
0,66 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
8 g
Sól
2 g
Woda
346 g
Wapń
36 mg
PHE
1 558 mg
Wartość energetyczna
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Białka
{{recipe.protein}} g-
Węglowodany
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tłuszcze
{{recipe.fat}} g-
Nasycone kwasy tłuszczowe
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Kwasy tłuszczowe trans
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mono nienasycone
{{recipe.monoSaturated}} g-
Wielonienasycone
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Błonnik
{{recipe.fiber}} g-
Sól
{{recipe.salt}} g-
Woda
{{recipe.water}} g-
Wapń
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
produktów w naszej bazie danych
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
wczoraj wypełnionych menu
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zarejestrowanych w Dine4Fit